Ulkopuolisesta rahoituksesta apua yrittämiseen

Omasta yrityksestä haaveillessa on tärkeää kiinnittää huomiota sen rahoitusrakenteeseen. Harvalla löytyy omasta takaa likvidiä pääomaa, jonka voi laittaa kiinni yritykseen. Tällaisissa tapauksissa onkin hyvä vaihtoehto hakea ulkopuolista rahoitusta.business-moneyRahoitusta miettiessä on tärkeää huomioida kiinteät kulut, jotka lähtevät liikkeelle heti yrityksen käynnistyessä. Erityisesti tuotannollisilla aloilla niiden merkitys on suuri, sillä materiaalit ja tuotantotilat vievät paljon pääomaa. Sitä vastoin kotona toimiva yhden hengen toimisto ei niele heti alkuun paljoakaan pääomaa.Henkilöstökuluja on myös hyvä miettiä. Ulkopuolisen työvoiman palkkaan menee rahaa, jota ei välttämättä heti omasta takaa löydy. Yksityisyrittäjänä palkkaa täytyy maksaa ainoastaan itselleen. Tässä on muutamia esimerkkejä tavoista, joilla voi hankkia rahaa yrityksen kassaan.

Luotto

Perinteisin ja suosituin muoto on luotto, jonka avulla yritys saa pääomaa toimintansa aloittamiseen. Luottoa voi hakea yksityishenkilöltä, pankilta tai muulta yksityiseltä toimijalta. Huomioitavia seikkoja ovat mm. luoton määrä, takaisinmaksuaika ja vakuudet. Luoton hyvänä puolena on se, ettei yrityksestä tarvitse myydä osuuksia ulkopuolisille henkilöille.

Osakkeiden myyminen

Jos yritys on rekisteröity osakeyhtiöksi, on mahdollista hakea ulkopuolista pääomaa osakkeiden myymisellä. Näin ollen voit pitää päätäntävaltasi enemmistöosuudella, mutta saat kuitenkin myydyistä osuuksista rahaa, jonka voi käyttää yrityksen toiminnan aloittamiseen.

Julkinen rahoitus

Julkiset toimijat myöntävät rahaa erilaisiin projekteihin, joiden avulla yritys voi kattaa osan toiminnan kuluista. Lisäksi voi saada apua ulkopuolisen konsultin palkkaamiseen, jos tarvitsee uutta ja syvempää näkemystä. Näihin julkisiin toimijoihin kuuluu mm. ELY-keskus ja Tekes.